Suomalainen pannukakku
Suomalainen pannukakku eroaa monesta muusta pannarista siinä, että ne paistetaan uunissa pannun sijasta
Kuva: Olavi Lahtinen
Yleistä
Valmistusaika
40 minuuttia
Annoksia
12 annosta
Valmistusohje
Ainesosat
- 1 litra maitoa
- 4 kpl kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 1 1/2 tl suolaa
- 5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 50 g voita
Ohjeet
- 1. Laita uuni lämpenemään taikinan valmistuksen ajaksi 225-asteeseen tai 200-asteeseen, jos kysessä on kiertoilmauuni.
- 2. Vatkaa ensin kevyesti munat ja sokeri. Lisää suola ja maito ja lopuksi jauhot pienissä erissä.
- 3. Lisää taikinan joukkoon sulatettu margariini tai voi. Voit myös laittaa rasvan pieninä nokareina pannukakkutaikinan pinnalle.
- 4. Kaada taikina reunalliselle uunipellille, joka on vuorattu rasvalla voidellulla leivinpaperilla.
- 5. Uunin lämmettyä laita pelti uuniin. Kypsennä uunin toiseksi alimmalla tasolla kauniin väriseksi n. 25 min ajan.
- 6. Tarjoile pannukakku lämpimänä tai kylmänä mansikkahillon ja kermavaahdon kera
Torstai on hernekeittopäivä
Suomalaisella pannukakulla on merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Sen roolia ylläpitää suomen puolustusvoimat. Joka torstai tarjotaan ruuaksi hernekeittoa ja tämän jälkeen jälkiruokana on pannukakkuja. Yleisimmin pannukakkujen lisukkeena on mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Tästä syystä torstaita pidetään monesti parhaimpana päivänä perjantain lisäksi.
Tämän lisäksi suomalaiset pannukakut ovat suosittuja myös kotona. Pannukakut ovat moneen muuhun jälkiruokaan verrattuna helppo valmistaa. Taikina tarvitsee vain valmistaa ja laittaa uuniin, pian herkullinen jälkiruoka onkin jo valmis!
Suomalaisesta pannukakusta on mahdollista tehdä eri variaatioita eri aineisosilla. Menemättä sen suuremmin historiaan kumpi on tullut ensin, suomalaista pannaria lähellä on Ahvenanmaan pannukakku, jossa taikinan pohjana käytetään joko manna- tai riisipuuroa.
Vaikka itse pidän enemmän muun tyylisistä pannareista ovat suomalaiset pannarit silti herkullisia ja tuovat mieleen muistoja. Jos maailma tuntuu muuttuvan nopeaa tahtia, voi aina palata vanhan tutun luokse ja nauttia sen mausta. Suosittelen lämpimästi maistamaan suomalaista pannukakkua hernekeiton kera.